30 липня 2025 року ukrmova@pdmu.edu.ua (05322) 2-69-41

Борщу однаковочи йому пампушок, чи галушок

Українська нородна приказка

Студенти УМСА щиро прагнуть пізнавати національну самобутність, стереотипи поведінки, традиції і звичаї нашого краю. Вони охоче відгукуються на можливість милуватися його красотами, відвідувати нові місця, відкривати для себе незвідану досі Україну. Репрезентують національний колорит і традиційні страви, а спільна трапеза – відгук сивої давнини – згуртовує і надихає.

Цими вихідними викладачі кафедри українознавства та гуманітарної підготовки разом з іноземними студентами занурилися в гастрономічний світ України! Вони почули про багатющу кулінарну палітру нашого краю: борщ, капусняк, вареники, галушки, пампушки, деруни, холодець, банош, юшку, сирники, млинці, бублики з медом, вергуни, медяники, пироги тощо.

Борщ – це своєрідна візитівка України. Подейкують, що цю страву вигадали колись дуже давно козаки, а вже понад 300 років нею смакують у великих містах і в маленьких селищах. Навдивовижу всім іноземці також вподобали його смак. Уперше із задоволенням куштували вони й полтавські галушки. Найкращий тому доказ – нашвидкуруч записаний рецепт класичного українського борщу!

Викладачі кафедри й усієї академії докладають чимало зусиль, щоб стати для кожного студента-іноземця і вчителем, і порадником, і наставником, і другом. Вони намагаються зростити зерно любові до українського краю, який зараз став для молоді з Марокко, Тунісу, Єгипту, Лівану, Пакистану, Індії, Іраку, Сирії та багатьох інших країн рідним домом, ширити світом українське слово, національну ідею, славу про Полтаву й нашу Alma Mater!